Prof.Dr.K.Turgay ŞENER Kadın Hastalıkları ve Doğum Perinatoloji Uzmanı | Yapılması Gerekli Tetkikler
491
post-template-default,single,single-post,postid-491,single-format-standard,qode-news-1.0,qode-restaurant-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-12.0.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.2,vc_responsive
 

Yapılması Gerekli Tetkikler

Yapılması Gerekli Tetkikler

Yapılması Gerekli Tetkikler

 

Spermiogram:

Erkekten alınan meninin tetkikine verilen isimdir. Erkek 3-5 günlük bir cinsel perhizin ardından bir laboratuara giderek burada kendisine verilen steril bir kabın içine masturbasyon yaparak boşalır. Bu işlem kişinin evi yakınsa evde de alınıp getirtilebilir. Ejekülat adı verilen bu sıvının büyük kısmı kanallardaki sıvıdan oluşur. İlk anda pıhtılıdır, dakikalar içinde çözünür. Çözünmesi için beklendikten sonra mikroskop altında incelenir. Sperm sayısı, normal ve anormal şekilli spermler belirlenir. Spermler hareketli olup olmamalarına göre ve hareketli olanların hareket şekillerine göre sınıflandırılırlar. İdeal bir sperm normal şekilde olmalı ileri doğru ve hızlı olarak hareket etmelidir. Sigara ve alkol gibi maddeler ve diğer olumsuz çevre koşulları sperm özelliklerini olumsuz etkiler. Spermiogram özellikleri günlük değişiklikler gösterebildiğinden belli aralıklarla 3 kez yaptırılması önerilmektedir.

Laparoskopi:

Karın boşluğunun laparoskop adı verilen ışıklı bir cihazla inclenmesidir. Genel anestezi altında ameliyathane koşullarında yapılır. Göbeğin hemen alt kenarından, sağ ve sol kasık bölgesinden olmak üzere genellikle 3 kesi yapılır. Bazen bu kesi sayısı 2 veya 4 olabilir. Bu kesi yerlerinden biri içerinin görülmesinde, diğerleri ise gerekli işlemin yapılmasında kullanılır. Rahmin dış yüzü, tüpler, yumurtalıklar karın zarı, barsaklar başta olmak üzere karın boşluğu değerlendirilir. Bu bölgelerde yapışıklıklar, kistler, kanalların yapısı değerlendirilir. Kanalların açık olup olmadığı rahiim ağzından verilen mavi renkli bir sıvının karın boşluğuna ulaşması ile anlaşılır. Kanalların açık olduğunu değerlendirebilen HSG’ye üstünlüğü kanalların dış yüzünü değerlendirme imkanı olmasıdır. Kanallar açık olsa bile çevre dokuya yapışık ise yumurtlama sırasında yeterli hareketliliği gösteremeyeceğinden yumurtanın kanal içine alınması çok güçleşir.

Histeroskopi:

Rahim içi boşluğunun histeroskop adı verilen ışıklı bir metal alet vasıtasıyla gözlenmesi işlemidir. Histeroskopi tanısal ve operatif olmak üzere iki şekilde yapılabilir. Tanısal histeroskopi anestezi yapılmasına gerek olmadan normal jinekolojik muayene masasında yapılan kısa bir muayene yöntemidir. Birkaç dakika içinde sonuçlanır. Rahim iç yüzeyinin rengi, doku özelliği, tümöral yapıların olup olmaması, yapışıklık gibi özellikleri değerlendirilir. Bir şüpheli doku varlığında biopsi alınabilir. Operatif histeroskopi ameliyathanede ve anestezi altında yapılan bir işlemdir. Tanısal şekle göre daha kalın bir cihaz ile rahim içine girilir. Burada saptanan anomalilerin tedavisinin yapılması mümkündür. Rahimiçindeki poliplerin, myomların çıkartılması, rahim içi yapışıklıkların açılması, rahmi ikiye ayıran zarların kesilmesi gibi işlemler yapılır. Anestezi verilmiş olması nedeniyle genellikle 1 gün hastanede yatılması gereklidir.

Histerosalpingografi (HSG):

Rahim içi yüzeyinin rahim içine özel bir ilaç verilerek röntgen filmi üzerinde görüntülenmesidir. Bu filmler bir Radyoloji uzmanı yardımı ile çekilir. Özel yapılmış bir alet rahime Kadın Doğum uzmanı tarafından yerleştirildikten sonra rahim içine ilaç verilir ve aralıklı olarak 2-3 film çekilir. Hafif bir kasık ağrısı yapması normaldir. Tüplerin açık veya tıkalı olduğu, tıkanık ise tıkanıklığın yeri, tüplerin genişliği, rahim içinde kitle veya yapışıklık varlığı değerlendirilir.

Sonohisterografi (SHG):

HSG’ye göre daha kolay yapılan bir testtir. Rahim içine özel bir plastik boru ile sıvı verilir ve ultrason ile değerlendirilir. Muayenehane koşullarında yapılan ağrısız bir işlemdir. Özel bir hazırlık gerektirmez. Bu yöntemle rahim içinde myom veya polip gibi kitleler son derece net görülürler. Dezavantajı kanalların açıklığı veya yapısı ile net bir fikir vermemesidir.