04 Oca Gebelikte Son Ay Testleri
Gebelikte Yapılan Testler ve Anlamları
Bu testler bebeğin sağlık durumunun dolaylı habercisidir. Genellikle gebeliğin 28. haftasından itibaren yapılırlar. Çoğu kez birkaç testin bir arada değerlendirilmesi ile bebeğin durumu hakkında karar verilir.
FETAL HAREKETLİLİK TESTİ
Bebeğin sağlık durumunun izlenmesinde kullanılan testlerden biridir. Herhangi bir alete ihtiyaç göstermemesi, evde veya iş ortamında izlenebilmesi en önemli avantajıdır.
Anne her gün 12 saat boyunca bebek hareketlerini sayar. İzlem süresi içinde bebek 10 hareket yaparsa test sona erdirilir ve ertesi gün tekrarlanır. İzlem sırasında ardarda olan hareketler ve aynı dakika içinde olan hareketler tek olarak sayılır. 12 saat içinde 10 hareketten daha az hareket hissedilmesi durumunda NST ve diğer ileri tetkiklerin yapılması için hekim haberdar edilmelidir.
NON STRESS TEST (NST)
Bebeğin sağlık durunmunun değerlendirildiği testlerden biridir. Kardiotokografi cihazı ile 28. gebelik haftasından itibaren yapılır.
Anne uzanır pozisyonda iken cihazın iki ucundan biri olan kalp seslerini kaydeden kısmı kalp atışlarının en yi duyulduğu yere yerleştirilir. Diğer işaretleyici uç ise anneye verilerek bebek hareket ettiği anda düğmeye basması istenir.
Test süresi 20 dakikadır. Bu süre içinde bebek en az 2 kez hareket etmeli ve hareketler sırasında kalp atım hızında yeterli sürede artış olmalıdır.
Test olumlu ise bebek sağlığında 1 hafta süre ile önemli bir olumsuzluk beklenmez. Test istenilen sonucu vermezse tekrarlanır veya bir diğer teste geçilir.
Normalde haftalık olarak yapılan test, yüksek riskli gebeliklerde daha sık tekrarlanmalıdır.
BİYOFİZİK PROFİL SKORLAMASI
Bebek iyilik halini belirleyen bir diğer testtir. Non-Stress Test (NST) ve 4 ultrasonografik kriter olma üzere 5 kriterden oluşur. Ultrasonda fetal hareket, fetal solunum, fetal tonus ve amniotik sıvı hacmi değerlendirilir. Toplam 10 puan üzerinden değerlendirilir. 8 ve 10 puan tatminkar olup, 4 puan ve altında diğer testlerin sonucuna göre davranılması uygundur.
ELEKTRONİK FETAL İZLEM
Doğum eylemi sırasında bebeğin kalp ritminin kardiotokografi cihazı ile izlenmesidir. İdeal şartlarda doğum eylemindeki tüm bebekler fetal monitörizasyona alınmalıdır. Anne ve bebek arasındaki tüm oksijen ve besin alışverişi plasenta vasıtası ile olmaktadır. Plasentayı etkileyebilecek nedenler bebeği sıkıntıya sokabilir. Özellikle doğum sancılarının sıklaştığı dönemler bebek için sıkıntılı geçebilir. Rahim kasılmaları sırasında bebeğe ulaşan kan miktarı değişkenlik gösterebilir. Bu durumda bebeğin kalp atışlarında yavaşlamalar görülebilir. Kalp atımlarındaki bazı yavaşlama şekilleri iyi karakterde olup kasılmaların sona ermesiyle normale dönerken bazı yavaşlamalar uzun sürebilir. Bu durumda bebeğin biran önce doğurtulması gerekebilir.