Prof.Dr.K.Turgay ŞENER Kadın Hastalıkları ve Doğum Perinatoloji Uzmanı | İlk Kontrol Testleri
527
post-template-default,single,single-post,postid-527,single-format-standard,qode-news-1.0,qode-restaurant-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-12.0.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.2,vc_responsive
 

İlk Kontrol Testleri

İlk Kontrol Testleri

İlk Kontrol Testleri

 

Normal bir gebeliğin tesbit edilmesi ile birlikte bazı testlerin tüm gebelerde yaptırılması uygundur. Bu testler ülkelere, kliniklere ve doktorların tercihine göre değişiklik gösterebilir. Testlerin bazıları standart iken bazıları hekimin ve gebenin tercihe göre yaptırılır. Kendi izlem protokolümüz içinde, anne adayı istediği takdirde kromozomal anomaliler için 1 test yaptırılması gereklidir. Bu test FTS (ilk trimester tarama testi) dir.

11-14 haftada gelememiş olan bir gebede Üçlü Tarama Testi yaptırılması gerekir. Bunun dışında bazı kan ve idrar tahlilleri istenmesi rutindir. Bunlar:

1- Tam kan sayımı (CBC- Hemogram): kan düşüklüğü için hemoglobin, pıhtılaşma bozukluğu için trombosit sayısı önemlidir. Kan demir düzeyi ile ilgili testlerin, folik asit ve vitamin değerlerinin özel bir gerekçe olmadıkça ölçülmesi gereksizdir. Folik asit takviyesi yapılması için Folik asit değerinin düşük olmasına gerek olmadığı gibi, takviyenin ülkemizde gerçekten gerekli olup olmadığı veya hangi bölgelerde veya gruplarda gerekli olduğu konusu da net olarak ortaya konulmamıştır.

2- Tam idrar tetkiki (TİT): İdrar yolu iltihapları için lökosit, gebelik zehirlenmesi için albumin bakılır.

3- Kan grubu-Rh: Anne Rh negatif ise babanın da kan grubunun istenmesi gereklidir.

4- Hepatit B antijeni (HBs Ag)

5- Hepatit C antikoru (Anti-HCV Ak)

6- TORCH testi (Dr tercihine bağlıdır. Toxoplasmosis, rubella-kızamıkçık, sitomegalovirs-CMV, Herpes virüs testlerini içerir. Bazı hekimler tamamını, bazı hekimler bir kısmını yaptırırlar. Hepsinini yapılması gereksiz maliyet getirir ve faydası minimaldir. Kızamıkçık toplumun büyük çoğunluğu tarafından çocuklukta geçirilmiştir. Eskiden geçirilmiş enfeksiyonların da şu andaki gebelikte etkisi yoktur. Herpes genital bölgede ağrılı uçuk öyküsü ile ön plana çıkan bir hastalık olup öykü olmadıkça test yapılmasına gerek yoktur. Biz sadece akut enfeksiyonu tanımaya yönelik olarak Toxoplasma Ig M ve CMV IgM testlerini gebeliğin ilk 3 ayında yapmayı tercih ediyoruz. Bu yaklaşımın da maliyet ve etkinliği üzerinde yapılmış bir çalışma yoktur.

7- Açlık kan şekeri, BUN, AST: Bu testler diabet, böbrek ve karaciğer hastalığı taraması açısından yaptırılabilir.

8- Geçirilmiş veya mevcut hastalık öyküsüne göre istenecek testler: Guatr için tiroid fonksiyon testleri vb.

9- Pap Smear: Rahim ağzından alınan akıntının bir cam üzerine sürüldükten sonra bir Patoloji Uzmanı tarafından değerlendirilmesidir. Rahim ağzı hastalıklarının yaygın olduğu ülkelerde veya toplumlarda yapılması anlamlıdır. Ancak ülkemiz için maliyet/ etkinliği konusunda bir çalışma yoktur.