Prof.Dr.K.Turgay ŞENER Kadın Hastalıkları ve Doğum Perinatoloji Uzmanı | Amniosentez
531
post-template-default,single,single-post,postid-531,single-format-standard,qode-news-1.0,qode-restaurant-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-12.0.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.2,vc_responsive
 

Amniosentez

Amniosentez

Amniosentez

 

Bebeğin içinde bulunduğu amnion kesesi içindeki sıvıdan örnek alınması işlemidir.

Steril bir şekilde ince bir iğne ile anne karnından geçilerek kese içine girilir. 15-20 ml kadar amniotik sıvı alınır. Bu sıvı anne tarafından dakikalar içinde yerine konur.

Yapılması için en uygun zaman 15-22. haftalar arasıdır.

Elde edilen sıvıdaki bebeğe ait hücreler Genetik Laboratuarı’nda kültür ortamında çoğaltılır. Özel yöntemlerle DNA’dan bebeğin kromozomları elde edilir ve sayısal veya yapıusal anormallikler saptanır.
Kesin sonucun elde edilmesi 3 hafta kadar sürmektedir. Arzu edilirse 24-72 saat arasında FISH veya PCR yöntemleri ile 5 kromozoma (21,18,13,X,Y) ait erken sonuçlar elde edilebilmektedir.

Girişime bağlı risk 100 de 1 dir. Yani her 100 amniosentez girişiminden 1 tanesi düşük ile sonlanmaktadır.

Sık yapılan hatalardan biri 3. ayda yapılan kombine test-ikili test sonucuna yüksek risk çıktığında gebelerin amniosentez için 1 ay daha bekletilmesidir. Bu durum gereksiz strese ve zaman kaybına neden olmaktadır. Halbuki 11-14 hafta testinde yüksek risk elde ediliyorsa bu durumda bir an önce sonucun elde edilebilmesi içinCVS yani korionik villüs örneklemesi daha uygun bir yöntem olacaktır. CVS’in anne ve bebek açısından riskleri tecrübeli ellerde amniosentezden farklı değildir. Hatta amniotik zarın hasara uğramamış olması CVS’in olumlu bir yönü olarak da görülebilir. Genetik laboratuarından elde edilen sonuçlar da amniosentez ile aynı düzeyde güvenilirdir. Lütfen bu konuda doktorunuzdan bilgi alınız.