04 Oca Tekrarlayan Düşükler
Tekrarlayan Düşüklerde Yaklaşım
Düşükler gebeliğin ilk 22 haftası içinde olan gebelik kayıplarıdır. Tekrarlayan düşük tanımı günümüzde en az iki düşükten sonra kullanılmaktadır. Tek bir kez düşük olma olasılığı % 12-15 civarında iken, aynı kişide iki düşüğün ardarda olma olasılığı % 2 civarındadır.
Tekrarlayan gebelik kayıplarında en önemli nedenler şunlardır:
Genetik faktörler: Kromozom bozuklukları, tek gen hastalıkları
Hormonal nedenler: Tiroid bezi hastalıkları, prolaktin yüksekliği
Enfeksiyöz nedenler: Viral hastalıklar, bakteriyel hastalıklar
Uterusun şekil bozuklukları: Perdeli uterus, çift boynuzlu uterus
Uterusta kitleler: Myom-polip
TROMBOFİLİ (Kan Pıhtılaşması)
Bu hastalıklara yönelik olarak bir sonraki hamilelik öncesinde ultrason muayenesi, kanda hormon tetkikleri, enfeksiyon araştırması, rahim filmi çekilmesi, histeroskopi gibi tetkikler yapılır. Bu tetkiklerin sonucuna göre doktorunuz ne zaman gebe kalmanızın uygun olacağını ve gebelik öncesi veya sırasında dikkat edilecek konuları size söyleyecektir.
Uygun bir yaklaşımla başarılı bir gebelik etme olasılığının çok yüksek olacağını unutmayınız. İyi bir tedavi ile 8-10 ardışık düşükten sonra bile gebe kalma şanısınız mevcuttur.
Özellikle son yıllarda kan pıhtılaşmasına eğilimi olan gebelerde kan sulandırıcı ilaçların kullanımı ile olumlu sonuçlar elde edilmektedir. Kan pıhtılaşması doğumsal veya edinsel olabilir. Kan sulandırıcı tedavilerin rastgele değil, buna yönelik tetkik sonuçlarına göre verilmesi uygundur.Tedaviye tüm gebelikte devam edilmelidir.