Prof.Dr.K.Turgay ŞENER Kadın Hastalıkları ve Doğum Perinatoloji Uzmanı | Rahim Ağzı Yarası
546
post-template-default,single,single-post,postid-546,single-format-standard,qode-news-1.0,qode-restaurant-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-12.0.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.2,vc_responsive
 

Rahim Ağzı Yarası

Rahim Ağzı Yarası

Rahim Ağzı Yarası

 

Rahim ağzı yarası olarak tanımlanan problemde vajinadan bakıldığında görülebilen rahmin boyun bölgesinin uç kısmındaki doku sıyrıkları kastedilmektedir. Bunun en önemli nedeni rahim ağzı iltihapları, rahim ağzı travmaları, vaginal doğum sonrası oluşan rahim ağzı yırtıklarıdır. Sezaryen ile doğum yapanlarda bu yırtıkların görülme olasılığı son derece düşüktür. Bu yaraların çoğunluğu rahim boynunun iç kanalını döşeyen hücrelerin rahim ağzındaki sorunlara bağlı olarak vajen boşluğuna doğru dönmesidir. Bu durumda vajenden bakılınca rahim ağzı kırmızı olarak izlenir. Genişliği az veya çok olabilir.

Doğum yapmamış kişilerde genellikle tedavi uygulanması önerilmez.

Tedavide rahim ağzı dokusunun koterizayonu (yakılması) veya dondurulması (cryoterapi) işlemi yapılır. Bu uygulama adet döneminden mümkün olduğunca uzak bir tarihte yapılır. Rahim ağzındaki sinir dokusu duyarsız olduğundan işlem ağrısızdır. Muayenehane koşullarında ve uyuşturmaya gerek olmadan yapılabilir. Geniş yaralarda bazen birden fazla uygulama gerekebilir. Yaygın veya tekrarlayan yaralarda LEP adı verilen işlemle rahim ağzındaki lezyon ince bir doku halinde çıkartılır.