Prof.Dr.K.Turgay ŞENER Kadın Hastalıkları ve Doğum Perinatoloji Uzmanı | Ultrason nedir? Zararı varmıdır?
513
post-template-default,single,single-post,postid-513,single-format-standard,qode-news-1.0,qode-restaurant-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-12.0.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.2,vc_responsive
 

Ultrason nedir? Zararı varmıdır?

Ultrason nedir? Zararı varmıdır?

Ultrason nedir? Zararı varmıdır?

 

Ultrason kulağımızın işitemediği ses dalgalarıdır. Bu dalgalar dokularda yansıyarak ekranda görüntü şekline gelir. Kemik dokusu beyaz, sıvı ile dolu dokular siyah olarak belirginleşirler.

Ultrason 25 yılı aşkın bir süredir kullanılmaktadır ve günümüze kadar herhangi bir yan etkisi bildirilmemiştir.

Gebeliğin ilk 2 ayında vaginal ultrason tercih edilirken 3. aydan itibaren karından bakılması uygundur.

8. hafta: gebelik kesesinin yapısı bebek sayısı, kalp atışları, rahimdeki şekilsel anomaliler, yumurtalıklar değerlendirilir.

12. hafta: İlk Üçay tarama test-FTS yapılır.

16. hafta: Beyin-omurga-kol-bacak anomalileri bu haftada kesinleştirilir. Üçlü test yapılacaksa bebeğin ölçümleri alınır.

20. hafta: Detaylı ultrason-renkli ultrason-2. düzey ultrason olarak bilinen koşullarda yapılan muayenedir. Hemen hemen tüm organlar değerlendirilebilecek düzeydedir. Bebeğin kalbi bazen yeterince gösterilemez.

24. hafta: Bebeğin kalbi 20. haftada net olarak gösterilemediyse bu haftada tekrar incelemek gerekli olabilir. Kalbin detaylı yapılan incelenmesine Fetal Eko adı verilir. Preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) öngörülmesinde Uterin arter Doppler değerlendirmesi yapılır.

28. hafta: Bebek gelişimi incelenir.

32. hafta: Bebek gelişimi incelenir-bebeğin amniotik sıvı miktarı-plasenta görünümü-Doppler ölçümleri yapılabilir.

34. hafta: Bebek gelişimi incelenir-bebeğin amniotik sıvı miktarı-plasenta görünümü-Doppler ölçümleri yapılabilir.

36. hafta: Bebek gelişimi incelenir-bebeğin amniotik sıvı miktarı-plasenta görünümü-Doppler ölçümleri yapılabilir.

38. hafta: Bebek gelişimi incelenir-bebeğin amniotik sıvı miktarı-plasenta görünümü-Doppler ölçümleri yapılabilir.

Bu haftadan sonra doğum zamanına ve bebeğin genel ihtiyaçlarına göre ultrasonografi ve diğer testler yapılır.

Bebeğin gelişimi ilk üçay’da baş-popo mesafesi ölçülerek, daha sonraki haftalarda ise baş çapı-baş çevresi-karın çevresi-uyluk kemiği uzunluğu ile değerlendirilir. Bunlar standart ölçümlerdir. Bu ölçümlerde normal dışına taşma varsa veya öykü sorunlu ise diğer uzun kemiklerin ölçülmesi veya tüm organların gelişimini değerlendirilmesi gerekli olabilir. Gebelik haftalarına göre hazırlanmış tablo ve grafiklerden ölçümlerin gebelik haftasına uygun olup olmadığı anlaşılabilir.