18 Eki Perinatoloji nedir?
Perinatoloji nedir?
Bu kavram ülkemizde maalesef yeterince bilinmemektedir.
Perinatoloji bilimi anne ve anne karnındaki bebekle ilgilenir. Annenin gebelikteki kendi hastalıkları ve fetüs adı verilen anne karnındaki bebeğinin sağlık durumu bu üst-uzmanlığın ana konusudur. Amerika’daki ismi Maternal – Fetal Tıp olarak geçer.
Nasıl Perinatoloji Uzmanı olunur?
Bu uzmanlık dalı Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olunduktan sonra üst uzmanlık olarak yapılır ve Perinatoloji uzmanlık diploması ile belgelenir.
Perinatoloji uzmanı ne yapar?
Bir perinatoloji uzmanı sadece sorunlu veya riskli gebeliklerle ilgilenmez. Normal gibi görünen tüm gebelikleri tarayarak olabilecek problemleri önceden saptar. İdeal kontrol zamanları 11-14. haftalar ve 19-23. haftalar arasındadır. İhtiyaca göre daha ileri haftalarda da kontroller önerilir.
Perinatoloji muayenesi gebeliğe nasıl katkı sağlar ?
Perinatoloji Uzmanı kişi sadece anne ve bebek ile ilgilendiğinden ve temelde de bir Kadın Hastalıkları-Doğum uzmanı olduğundan bu alanda büyük bir tecrübe birikimi söz konusudur. Bu nedenle, Perinatoloji uzmanı bebeğin Detaylı ultrason muayenesinde bebeğin sadece o andaki organ incelemesi ile sınırlı kalmaz; rahim boynu uzunluğunu ölçer, rahmi besleyen damarların Doppler kan akımlarını değerlendirir, plasenta ve su kesesini inceler, anneye gebeliği ile ilgili sorular sorar, gebeliğin ilerleyen aylarında ve doğum sırasında annede ve bebekte ortaya çıkabilecek sorunları öngörür, bunlar için önlemler ve çözümler üretir.
Ne mutlu ki, bu risk öngörüleri çoğu zaman bir olumsuzluğa dönüşmez. Ancak öngörüler gerçekten bir riske dönüşürse bu riskin erken farkedilmesine ve hafif atlatılmasına neden olur. Bazen de yapılan tetkikler ve alınan önlemler ile olası riskin henüz oluşmadan ortadan kaldırılmasına yol açar.
Bir muayene raporu nasıl yorumlanmalı?
Size verilen rapor çok yönlü bir “Perinatoloji Raporu” olup, bebeğinizin sadece anatomik tarama sonuçları ile sınırlı bir “ultrason raporu” değildir. Tarama testleriniz, önceki gebelik sonuçlarınız, dahili hastalıklarınız, beslenme alışkanlıklarınız, aldığınız kilo, ailesel hastalıklarınız, kullandığınız ilaçlar ve bir Perinatoloji Uzmanının bakış açısı ile önemli olabilecek diğer birçok bilgi dikkate alınarak yazılır. Perinatoloji uzmanı bir anlamda sizin dahiliye, bebeğinizin de anne karnındaki çocuk hastalıkları uzmanı gibi çalışarak değerlendirmeler yapar ve bu şekilde gebeliğinizi izleyen doktorunuza detaylı bilgi aktarmış olur.
Muayenemizin sonunda size anlatılan bilgiler ve doktorunuza iletmeniz için düzenlenen rapor genellikle olumlu bulgular içerir. Ancak, bazen -düşük olasılıkla da olsa – sizde ve bebeğinizde gebeliğin herhangi bir safhasında gelişebilecek bazı olumsuzlukları, buna karşı alınabilecek tedbirleri ve test önerilerini içerdiğinden sizlerde gereğinden fazla stresse neden olabilir. Bahsedilen risklerin gerçekleşme olasılıkları düşüktür, fakat tıbbi raporlarda belirtilmesi önemli ve gereklidir. Bu bilgiler doğum doktorunuzun sizi izleminde kolaylıklar sağlar, gerekirse ek testler ile risklerinizin azaltılmasına, gebeliğinizin sağlıklı ilerlemesine, bebeğinizin sağlıklı büyümesine ve olabilecek en ideal koşullarda doğmasına yardımcı olur.
Bu bilgilerin mutlu, keyifli, ancak aynı zamanda dikkatli de olunması gereken bir süreç olan gebelikte sizi rahatlatacağını umuyor, mutlu ve sağlıklı bir hamilelik geçirmenizi diliyorum.
Lütfen diğer gebelik bilgilendirmeleri için Instagram sayfamızı takip listenize ekleyiniz.
Prof. Dr. Turgay Şener
Perinatoloji (Anne ve Fetus Sağlığı) Uzmanı
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı